06 april 2023

Sail for the Future – bedrijvenbezoek KLM Cityhopper

Aantal bedrijven

2

Aantal studenten

15

Aantal onderwijs

1

Sail for the Future – bedrijvenbezoek KLM Cityhopper

Oplossingen bedenken voor de toekomst van de luchtvaart terwijl je je laat meevoeren door de wind.

Op maandag 17 april hijsen studenten van 5 verschillende onderwijsinstellingen (van MBO, HBO en WO) en KLM Cityhopper de zeilen! Samen met vertegenwoordigers van KLM Cityhopper zetten een 20-tal studenten hun schouders onder concrete duurzaamheidsvraagstukken vanuit KLM Cityhopper. Onder begeleiding van Sail for the Future zullen zij 4 dagen lang werken aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken van Cityhopper. Op donderdag 20 april maken ze samen de oversteek naar het vasteland en presenteren ze hun oplossingen aan KLM Cityhopper en aan het grote publiek.

De voorwaarden voor Stichting Sail for the Future om op expeditie te vertrekken zijn:

  • Een echt klimaatvraagstuk vanuit het bedrijfsleven;
  • Een groep gemotiveerde studenten die nadenken over mogelijke oplossingen;
  • En dat het bedrijf openstaat voor de oplossingen en er echt iets mee doet.

 

Tijdens de voorbereidingssessie vanmorgen op donderdag 6 april bij KLM Cityhopper met uitzicht op de platformen van Schiphol is bewezen dat al die ingrediënten aanwezig zijn. De medewerkers van KLM C namen de tijd, waren open en enthousiast. En de studenten op hun beurt kritisch en nieuwsgierig. Echt een geslaagde ochtend!

Na het -voor het eerst- kennismaken kregen de studenten te horen wat er eigenlijk allemaal bij zo’n luchtvaartbedrijf komt kijken. En op welke manier verhoudt Cityhopper zich tot KLM? Welke doelstellingen heeft KLM Cityhopper als het op duurzaamheid aankomt? En welke concrete acties en projecten worden er al ondernomen om dit waar te maken?

Medewerkers van verschillende afdelingen van KLM Cityhopper kwamen langs om de studenten van deze input en achtergrond informatie te verstrekken.

En wat zijn dan de vraagstukken waar de studenten mee aan boord mee zullen stoeien?

  • Hoe krijgen we de consument mee in het duurzaamheidsverhaal van de luchtvaart? Duurzamer vliegen betekent ook duurder, wat gaat er allemaal schuil achter het verduurzamen van vliegen en hoe neem je je consument daarin mee?
  • Hoe krijgen we ook al onze partners mee in het duurzaamheidsverhaal? de luchtvaart is een internationale branche, het heeft geen zin om het in je eentje goed te willen doen, maar hoe krijg je ook je partners mee in het verduurzamen?
  • WILDCARD: na het horen over KLM Cityhopper als bedrijf, meer te leren over duurzaamheid en het verduurzamen van de luchtvaart – waar zouden de studenten het dan zelf graag over willen hebben aan boord? Willen de studenten zélf nog een challenge inbrengen? Dat horen we aan boord & op donderdag 20 april bij het slotevenement!

 

We verwachten verrassende invalshoeken te beluisteren en concrete oplossingen voor klimaat-vraagstukken te horen waar een bedrijf als KLM Cityhopper nu echt mee zit. Daarbij experimenteren we met challenge based learning en horen we misschien een paar eerste lessons learned mbt het samenwerken tussen de verschillende onderwijstypes (mbo, hbo, wo). Er is geen heilige graal, we weten allemaal niet hoe dat hele duurzaamheid moet – we zijn heel benieuwd wat deze groep weer teweeg gaat brengen.

Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers van de meerjarenstrategie van het ROC van Amsterdam – Flevoland. Met dit soort initiatieven proberen we op een sociaal innovatie manier de wereld een beetje beter te maken en concreet invulling te geven aan de MJS.

Wil je de studenten volgen op hun expeditie, hou dan de socials van @SailfortheFuture en @greenoffice.rocvaf (instagram) in de gaten.

Wil je meer weten over dit initiatief of ook aan een duurzame challenge werken met jouw klas of opleiding? Geweldig! Neem contact op.

Fair winds ahead

Alle hens aan dek

Hijs de zeilen, maak impact