Aantal bedrijven
3
Aantal studenten
32
Aantal docenten
3
Veel problemen in de wereld trekken zich niets aan van grenzen. Internationaal staat het
voorkomen van voedselverspilling hoog op de agenda.
Dit probleem kan niet door een enkel land opgelost worden. Daarom is het belangrijk dat de wereld samenkomt om het op te lossen.
Voedselverspilling ontstaat wanneer eten en drinken, dat bestemd is voor menselijke
consumptie, niet daarvoor wordt gebruikt. Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton
verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel.
Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt
verspilling plaats. In ontwikkelingslanden gaat vooral voedsel verloren tijdens de productie, het transport en de verwerking, maar bijna niet bij de consumenten thuis. In Europese en andere geïndustrialiseerde landen zijn de consumenten (wij dus!) de grootste verspillers.
Met dit project ga je een plan bedenken om consumenten te activeren om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Dit doe je voor stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Deze organisatie richt zich op het voorkomen en verminderen van voedselverspilling in de gehele voedselketen (producenten, verkopers en consumenten). Hetdoel van deze stichting luidt als volgt: Samen maken we van Nederland één van de eerste landen ter wereld die voedselverspilling met de helft weet te verminderen. En daarmee worden we koploper en een wereldvoorbeeld in het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3.
Je richt je bij dit project op een van de volgende twee doelgroepen:
Door deze doelgroepen binnen de groep consumenten wordt namelijk het meeste voedsel verspild. Als je deze groepen weet te activeren, heeft het dus een grote impact.
Er zijn verschillende presentaties gegeven van de oplossingen die studenten hebben bedacht voor docenten van de Beroepshavo en een vertegenwoordiger van het Verspil Me Niet Centrum.
Leuke en originele ideeën zijn bedacht om in Lelystad voedselverspilling tegen te gaan.
CRE Lab © Copyright 2025, Alle rechten voorbehouden