CHALLENGE

PRE-ENTREE
-
TEGEN VERSPILLING

Aantal bedrijven

4

Aantal medewerkers

8

Aantal studenten

12

Aantal docenten

2

Aantal overige deelnemers

1

Achtergrond van deze Challenge

De Pre entree klas heeft het komend half jaar als uitdaging om meer te leren over de branche retail. Zo kwam deze vraag op ons pad, of een deel daarvan in/ vanuit/ met het verspil me niet centrum zou kunnen. Hier hebben we een mini challenge van gemaakt. Dag 1 kreeg de klas uitleg over het nut en het doel van het verspil me niet centrum en gingen ze alsambassadeurs’ van het verspil me niet centrum langs lokale ondernemers om hier uitleg over te geven en recyclebare materialen te verzamelen. Dag 2 gingen ze deze materialen in een workshop upcyclen. Deze workshop is gegeven door één van de ondernemers uit het verspil me niet centrum. 
 

Doelstelling(en) van de Challenge

  • Primaire Doelstellingen: Studenten bewust maken van het tegengaan van verspilling en laten ervaren hoe het verspil me niet centrum daar een rol in kan spelen. 
  • Specifieke Vraagstelling(en):
    • Je weet wat het verspil-me-niet centrum is  
    • Je weet wat ‘upcyclen’ is en kunt voorbeelden benoemen van voorwerpen die gëupcyceld kunnen worden  
    • Je weet wat voor soort winkels er zijn en wat je er kunt kopen  
    • Je kunt in een winkel een medewerker aanspreken en hem/haar een vraag stellen 
Smart City Lelystad - Challenge Beroepshavo ROC flevoland
Smart City Lelystad - Challenge Beroepshavo ROC sportcentrum van de toekomst
Smart City Lelystad - Challenge Beroepshavo ROC - zelfrijdende bus

Programma & Acitiveiten

DAG 1:

  • Introductie verspil-me-niet centrum Uitleg m.b.v. concrete voorbeelden door medewerker verspil-me-niet centrum. Wat doet het centrum, wat is upcycling en wat voor soort voorwerpen kunnen gëupcyceld worden? 
  • Het bedenken van vragen die de studenten kunnen stellen in winkels om producten op te halen. Bedenken hoe je bij de winkels kunt vertellen wat het verspil-me-niet centrum is. Medewerker school brainstormt met de studenten. Vragen worden op de kaartjes geschreven, die de studenten meenemen als ze winkels gaan bezoeken.   
  • De stad in om spullen op te halen in groepjes van 2. Studenten vragen in winkels of zij spullen hebben die niet meer verkocht kunnen worden en of ze deze mee mogen nemen naar het verspil-me-niet centrum. Medewerker school gaat met de studenten mee. Studenten noteren de naam van de winkel waar ze wat meekrijgen en noteren of de winkel het artikel terug wil hebben als het gëupcyceld is. Studenten vullen de opdracht in over soorten winkels.  
  • Terugkoppeling in het verspil-me-niet centrum · Studenten laten zien wat ze hebben verzameld en vertellen hier wat over (wat is het, hoe hebben ze het gevraagd, wat was reactie van medewerker, wat kunnen ze er misschien mee doen?)

DAG 2  

  • Studenten vertellen over soorten winkels die ze hebben bezocht en/of gezien · Invullen projectdagboek · Medewerker verspil-me-niet centrum kijkt alvast vooruit naar volgende week met de studenten 
  • Terugblik vorige week. Opgehaalde voorwerpen worden besproken; wat kunnen we hiermee doen? 
  • Uitleg opdracht: upcyclen van meegebrachte voorwerpen (van vorige week)  
  • Praktisch aan de slag met upcyclen Upcyclen van meegebrachte voorwerpen.  
  • Evaluatie en afronding Bespreken: wat hebben studenten gemaakt en hoe? Invullen projectdagboek 

Resultaten en Opbrengsten

  • Belangrijkste Bevindingen: Deze mini challenge was vrij lastminute ingeschoten, maar bracht veel belangen samen en was vrij eenvoudig in te richten. De studenten van pre entree bleken zeer ontvankelijk en enthousiast over het verhaal en de doelstellingen. We ontdekten daarnaast veel talenten rondom ondernemerschap en fashion/ naaien. 
     
  • Innovaties of Prototypen: De klas bleek erg veel te zien in het herbruiken van stof en kleding. Tassen maken, een gordijntje voor de kasten van het verspil me niet centrum en zelf kleding ontwerpen. 
     
  • Praktische Uitkomsten: De lokale ondernemers reageerden erg enthousiast en positief en bijvoorbeeld de shoeby is daarna een tweewekelijkse donateur geworden van kleding en stof. We zijn aan het nadenken voor een followup met het maken van tassen  uit gerecycled materiaal, vanuit het verspil met niet centrum. 
     
  • Impact op Deelnemers: de studenten hebben veel inspiratie opgedaan en ondernemers op het spoor van het verspil me niet centrum gebracht.  De workshop die we hadden ingevlogen was iets teveel over de hoofden van de studenten heen. De creatieve ondernemer was gespecialiseerd in het maken van sieraden, behoefte en interesse was daarvoor te laag. Wat we hebben geleerd is dat we een volgende keer óf een bredere workshop inzetten die meer kan aansluiten bij waar de studenten in week 1 mee kwamen, of dat we direct na de eerste keer een passende workshopdocent zoeken. De korte termijn kan lastig zijn hierin.
Smartcity Lelystad ROC - telefoon

Feedback van Deelnemers en Organisatie

“We vonden het heel leuk om naar winkels te gaan en in gesprek te gaan met personeel en ze enthousiast te maken over het verspil me niet centrum. “

 

“Als organisatie kijken we positief terug op deze dag. Het heeft ons veel geleerd en we zien veel mogelijkheden en ontwikkelen een followup.”

Presentatie Beroepshavo - Smartcity Lelystad
Bijeenkomst Beroepshavo - Smartcity Lelystad

Ook meedoen aan een challenge?

Heb jij ook een circulair vraagstuk in jouw onderneming? Dien hier jouw challenge in.