Studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg hebben in 3 dagen ontdekt wat plantaardige voeding is, waarom je kunt kiezen om plantaardig(er) te eten en wat dit praktisch betekent. Voorafgaand aan de 3-daagse challenge is er vanuit het Lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool een gastles gegeven over plantaardige voeding. Ook heeft chef Bilal van Laymous een lekker plantaardig gerecht voorgeschoteld aan de studenten, de studenten die aan de ramadan meededen hebben voor thuis een portie meegekregen. Verder heeft The Waste to Succes een gastcollege gegeven over plantaardig eten en de motivaties van mensen om hiervoor te kiezen. Vervolgens hebben de studenten middels Design Thinking ideeën bedacht om de doelgroep MBO’ers te stimuleren gezonder te eten en hier posterpresentaties over gehouden. De week is afgesloten met een filmvertoning van Movies That Matter.
Maandag 10 maart
10:00 – 10:15 Introductie
10:15 – 11:30 Stiltewanddialoog
11:30 – 12:30 Eten met Laymous
13:00 – 14:00 Enquête
Dinsdag 11 maart
10:00 – 11:00 Gastles Waste to success
11:00 – 12:00 Brainstormsessie
12:30 – 14:00 Ideeëntrechter
14:00 – 15:00 Storyboard poster
Woensdag 12 maart
10:00 – 11:30 Presentaties
12:30 – 14:30 Filmvertoning Movies That Matter @ Kubus
De interventies die studenten hebben bedacht middels posterpresentaties worden gebruikt in het onderzoeksproject MAP “Mbo-student in actie voor plantaardig voedsel”. Deze ideeën en interventies worden door de aangesloten hogescholen geanalyseerd om inzicht te krijgen in het voedselkeuzegedrag van mbo’ers. Het project heeft als doel om plantaardig voedselkeuzegedrag onder de doelgroep te stimuleren. Aangesloten hogescholen zijn de HAS, Aeres, Haagse Hogeschool, Firda, Inholland, HvA , Van Hall Larenstein en Hanzehogeschool Groningen. Verder zijn de gemeente Almere, Het Voedingscentrum, Flevo Campus en diverse MBO-instellingen betrokken.
Leerdoelen & curriculum: Hoe sloot de challenge aan op bepaalde leerdoelen van de opleiding of uit stukken uit het curriculum?
Studenten Maatschappelijke Zorg moeten op hun stage al koken voor de cliënten en zorgvragenden van de instelling waar zij stagelopen. In deze challenge hebben zij kennis en ervaring opgedaan met plantaardig en gezond voedsel. Bij verschillende zorgorganisaties is het een belangrijke pré om kennis over gezonde of duurzame voeding te hebben.
Heb jij ook een circulair vraagstuk in jouw onderneming? Dien hier jouw challenge in.
CRE Lab © Copyright 2025, Alle rechten voorbehouden