CHALLENGE

Plantaardig eten op het MBO

Aantal bedrijven

4

Aantal studenten

29

Aantal docenten

4

Achtergrond van deze Challenge

Studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg hebben in 3 dagen ontdekt wat plantaardige voeding is, waarom je kunt kiezen om plantaardig(er) te eten en wat dit praktisch betekent. Voorafgaand aan de 3-daagse challenge is er vanuit het Lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool een gastles gegeven over plantaardige voeding. Ook heeft chef Bilal van Laymous een lekker plantaardig gerecht voorgeschoteld aan de studenten, de studenten die aan de ramadan meededen hebben voor thuis een portie meegekregen. Verder heeft The Waste to Succes een gastcollege gegeven over plantaardig eten en de motivaties van mensen om hiervoor te kiezen. Vervolgens hebben de studenten middels Design Thinking ideeën bedacht om de doelgroep MBO’ers te stimuleren gezonder te eten en hier posterpresentaties over gehouden. De week is afgesloten met een filmvertoning van Movies That Matter.  

  • Betrokken opleiding(en): Maatschappelijke Zorg niveau 3 & 4
  • Duur – Einddatum:10-03-25 t/m 13-03-25

Doelstelling(en) van de Challenge

  • Primaire Doelstellingen: Studenten laten meedenken over interventies op het gebied van plantaardig eten voor de doelgroep MBO’ers.  
  • Specifieke Vraagstelling(en): Hoe kunnen MBO’ers, de doelgroep, verleid worden om vaker of meer plantaardig en gezond voedsel te eten?   
Plantaardig eten op het MBO - Challenge
MAP - Plantaardig eten op het MBO - Challenge
Laymous - Plantaardig eten op het MBO - Challenge

Planning - Agenda

Maandag 10 maart 
10:00 – 10:15 Introductie 
10:15 – 11:30 Stiltewanddialoog 
11:30 – 12:30 Eten met Laymous 
13:00 – 14:00 Enquête  
Dinsdag 11 maart 
10:00 – 11:00 Gastles Waste to success 
11:00 – 12:00 Brainstormsessie 
12:30 – 14:00 Ideeëntrechter 
14:00 – 15:00 Storyboard poster 

Woensdag 12 maart 
10:00 – 11:30 Presentaties 
12:30 – 14:30 Filmvertoning Movies That Matter @ Kubus 

Resultaten en Opbrengsten

De interventies die studenten hebben bedacht middels posterpresentaties worden gebruikt in het onderzoeksproject MAP “Mbo-student in actie voor plantaardig voedsel”. Deze ideeën en interventies worden door de aangesloten hogescholen geanalyseerd om inzicht te krijgen in het voedselkeuzegedrag van mbo’ers. Het project heeft als doel om plantaardig voedselkeuzegedrag onder de doelgroep te stimuleren. Aangesloten hogescholen zijn de HAS, Aeres, Haagse Hogeschool, Firda, Inholland, HvA , Van Hall Larenstein en Hanzehogeschool Groningen. Verder zijn de gemeente Almere, Het Voedingscentrum, Flevo Campus en diverse MBO-instellingen betrokken 

Challenge - Plantaardig eten op het MBO

Imbedding in het onderwijs

Leerdoelen & curriculum: Hoe sloot de challenge aan op bepaalde leerdoelen van de opleiding of uit stukken uit het curriculum?  

Studenten Maatschappelijke Zorg moeten op hun stage al koken voor de cliënten en zorgvragenden van de instelling waar zij stagelopen. In deze challenge hebben zij kennis en ervaring opgedaan met plantaardig en gezond voedsel. Bij verschillende zorgorganisaties is het een belangrijke pré om kennis over gezonde of duurzame voeding te hebben.  

Feedback van Deelnemers en Organisatie

“ Het is leuk om te zien dat studenten hele diverse culinaire achtergronden hebben van huis uit, hier kan iedereen wat van leren!”  

“Als je wat wil bereiken in het leven, ga er dan echt voor met enthousiasme en passie. Zo heb ik mijn eigen restaurant gekregen.” – Laymous

Ook meedoen aan een challenge?

Heb jij ook een circulair vraagstuk in jouw onderneming? Dien hier jouw challenge in.