Aantal bedrijven
10
Aantal overheid
2
Aantal onderwijs
2
Een groep 1e jaars studenten van verschillende opleidingen Zorg en Welzijn mocht plaatsnemen op de stoelen van het bestuur Waterschap Zuiderzeeland.
Hoe reageren zij op stellingen over duurzaamheid en klimaat? Bijvoorbeeld: inwoners die minder afvalwater produceren, zouden korting moeten krijgen op de belasting die ze betalen.
Daar waren de meningen over verdeeld!
Onder leiding van dijkgraaf Hetty Klavers ontstonden mooie discussies. Een argument dat genoemd werd bij de stelling ‘minder afvalwater, minder betalen’ was bijvoorbeeld: ‘Als ik minder verbruik, waarom zou ik dan meer betalen?’ De studenten wisten goede en duidelijke argumenten te formuleren. En met aanvullingen van de AV-leden die aanwezig waren ontstonden er mooie discussies.
Bestuurders waren onder de indruk
Met deze democratiegame hebben de studenten niet alleen meer inzicht gekregen in de werkzaamheden van het waterschap, maar ze hebben ook kunnen ervaren hoe een Algemene Vergadering verloopt en wat er allemaal bij komt kijken. De bestuurders waren onder de indruk van de kennis en inzet van de studenten.
Voorbereiding op bezoek
Voorafgaand in de weken aan het bezoek bij het Waterschap werden de studenten voorbereid middels een Democratiegame op het college.
Studenten vormden het bestuur van een waterschap om de vele verschillende belangen te leren. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Samen maakten ze keuzes over het beheer van ons water en het geld dat we daarvoor uitgegeven. Debatteren en onderhandelen over het beheer van ons water.
CRE Lab © Copyright 2025, Alle rechten voorbehouden